Afgelopen zomer had ik veel last van bladluizen op mijn planten, veroorzaakt ze spoedeisende hulp zelfs extreem deprimerend uitzagen. Toen ik chemicaliën vervulde wilde beginnen, kwam mijn partner op het idee om lieveheersbeestjes te gaan gebruiken. toch? Lieveheersbeestjes tegen bladluizen? Ja, dankzij de lieveheersbeestjes zijn mijn planten weer prachtig gebloeid. Iedereen met liefdeheersbeestjes, maar wat begrijpen we eigenlijk van dit ongedierte? Zelf doe ik natuurlijk niet veel, dus ik wat meer in deze beestjes te verdiepen. Kijk je mee vervuld mijn volgende?

Algemeen

Lieveheersbeestjes maken deel uit van de kevers en zijn spoedeisende hulp in vele varianten, van lichtoranje/geel kid bijna zwart. Een lieveheersbeestje dat eigenlijk gewoon verpopt heeft, heeft geen stippen, web als de larven. De larven zijn meer suggestief een rups, bestaande uit kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, dus algemeen wordt aangenomen, zeggen de stippen niets over de leeftijd van het huisdier.

bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blog sitee, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord weg te werken, verlangen dit is hun voedsel. Dit maakt de kevers enorm bruikbaar in de tuinbouw, waar ze ook regelmatig worden gebruikt.

De meest prominente in Nederland is het zevenstippelige lieveheersbeestje, te herkennen aan zijn rode schild en ook aan zwarte stippen. EHBO zijn echter 60 soorten lieveheersbeestjes in Nederland. Het veelkleurige Oosterse lieveheersbeestje is zo''n soort. Dit blijft in het streven aan tal van landen om te helpen in de biologische tuinbouw. Dit huisdier is momenteel opgelost in Nederland, België en Engeland.

Ergernis

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, omdat er ook soorten zijn die voedende schimmels van planten. De soorten gaan weg zich uitsluitend tevreden planten voeden, kunnen echt schade aanrichten aan uw planten. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar niet goed opgeleid en kies de ideale soort. Ik heb larven zelf gekocht using rood met zwarte stippen, dus neem daar de zeker een gedrag.

Veel lieveheersbeestjes brengen geen schade toe aan producten van voedingsmiddelen, maar kunnen bij geweldige deals als schokkend worden ervaren. Dit is met name typerend toen spoedeisende hulp het jaar ervoor veel bladluizen waren. In de herfst proberen lieveheersbeestjes vaak een huis binnen te komen om op een warme plek te overwinteren. Een zeer koop service om dit te bestrijden is een muggenweb.

Lieveheersbeestjes dan ook gezien als een nuttig organisme, dus het gebruik van chemicaliën is niet basis en zeker niet middelen.